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FAQs on changes required as a result of Regulation (EU) 2016/425 of the European 
Parliament and of the Council of 9 March 2016 on personal protective equipment and 

repealing Council Directive 89/686/EEC 

No. Question Answer Reference/note 

1 When does Regulation 
(EU) 2016/425 (the “PPE 
Regulation”) come into 
effect? 

On 21 April 2018; this applies, in partic-
ular, to the “Obligations of economic 
operators” described in Chapter II. 

Regulation (EU) 2016/425  
Art. 48 (2) and  
Chapter II; Art. 8 to 13 

2 Will the existing certifi-
cates (based on Directive 
89/686/EEC) automati-
cally cease to apply on 
that date? 

No. 
According to the Regulation, “Member 
States shall not impede the making 
available on the market” of PPE that 
complies with Directive 89/686/EEC and 
was placed on the market prior to 21 
April 2019. 

Regulation (EU) 2016/425,  
Art. 47 (1) 

3 If neither the product nor 
the state of the art has 
changed, is it possible to 
exchange an EC certifi-
cate previously issued by 
a testing and certification 
body for a new certificate 
without having to conduct 
technical testing? 

Yes.  
However, the manufacturer must de-
clare the following:  
a) that the product has not been modi-

fied and   
b) that the state of the art1 has not 

changed.  
 In the case of category III products: 
c) results of the product monitoring 

measures conducted in accordance 
with Annexes VII/VIII.  

However, the documents must be 
checked in their entirety as per the 
Regulation. In particular, this includes 
the risk assessment to be produced by 
the manufacturer. 
If there is good reason to believe that 
the product has been modified, it is 
advisable to conduct (partial) tests as a 
precaution, depending on the case in 
hand. 

 
 
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex V; 7.6  
 
 
 
 
 
 
Regulation (EU)2016/425 
Annex III; b) 

4 What do you have to do if 
the product has been 
modified? 

Re-assessment with (additional) testing 
that covers the modification. 

Regulation (EU)2016/425  
Annex V; 7.2 

5 What do you have to do if 
the state of the art has 
changed (e.g. new 
standard)? 

Re-assessment with (additional) testing 
that covers the change. 

List of harmonised standards: 
http://ec.europa.eu/growth/single-
market/european-
standards/harmonised-
standards/personal-protective-
equipment/  
 

                                                
1 The manufacturer is required to provide this declaration irrespective of the review performed by the testing and certification 

body (Regulation (EU)2016/425 Annex III, f)  

http://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/personal-protective-equipment/
http://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/personal-protective-equipment/
http://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/personal-protective-equipment/
http://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/personal-protective-equipment/
http://ec.europa.eu/growth/single-market/european-standards/harmonised-standards/personal-protective-equipment/
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No. Question Answer Reference/note 
 

6 What has changed with 
regard to the technical 
documentation? 

The regulation requires the following 
additional information to be given in the 
technical documentation:  
• “a complete description of the PPE 

and of its intended use”;  
• “an assessment of the risks against 

which the PPE is intended to pro-
tect”; and 

• “the references of the harmonised 
standards that have been applied for 
the design and manufacture of the 
PPE”. 

• testing to verify the conformity of the 
PPE;  

• reports on the testing performed to 
determine the class of protection. 

 
The following additional information is 
required in the “Manufacturer’s instruc-
tions and information”:  
• manufacturer’s name and address 

and 
 

• month and year of manufacture or 
period of obsolescence of the PPE.  

Note:  
Additional descriptions are required for 
PPE that is adapted to fit an individual 
user.  

Regulation (EU)2016/425  
Annex III and Annex V (Mod-
ule B) 2 and 4 a) 
Regulation (EU)2016/425  
Annex III, a)  
Regulation (EU)2016/425  
Annex III, b)  
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex III, f)  
 
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex II, 1.4 b) and c) 
 
 
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex II, 1.4  

7 How old can the refer-
enced test reports be?  

A blanket rule is not possible. This as-
pect must be decided by the certifying 
person on a case-by-case basis. 

 

8 Is it possible to exchange 
certificates issued by 
other bodies? 

Yes. 
The procedure is the same as the cur-
rent procedure for accepting a certifi-
cate issued by another body, including 
verification of compliance with the re-
quirements of the regulation.   
It is beneficial if all the certification and 
testing bodies concerned are involved in 
the acceptance process. This is also 
possible during the period of validity of 
the original certificate that is to be re-
voked.  

ZEK-GB-2012-01 rev. 1, 
28.09.2016 

9 Can results from the 
monitoring process be 
included for Cat III PPE? 

Yes. 
The certificate and test report for the 
last monitoring measure in accordance 
with Art. 11A/11B must be provided. 
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10 What happens to the 
11A/B certificates? 

Upon expiry, they have to be converted 
as follows:  
11A → Module C2 (within one year) or  
11B →  Module D (depending on period 
of validity, possibly >1 year) 

 

11 How long are exchanged 
certificates valid for? 

Max. 5 years 
 

Regulation (EU)2016/425  
Annex V; 6.1; 2nd paragraph 

12 What does the notified 
body (NB) do with the 
manufacturer’s risk as-
sessments? 

1) Assessment of risks against which the 
PPE is intended to protect:  
This is the basis for the categorisation 
and classification of the PPE according 
to the relevant PPE standards. The NB 
checks and assesses the manufactur-
er’s risk assessment. 

2) Assessment of risks that can potential-
ly be caused by the PPE:  
the NB checks the plausibility of the 
manufacturer’s risk assessment. Ex-
amples:  
Health effects on wearer or environ-
ment,  
functional risks,  
risks from reasonably foreseeable use.  

3) The NB ensures that the consequenc-
es of the risk assessment (residual 
risks) have been taken into account in 
the information provided by the manu-
facturer. 

Regulation (EU)2016/425  
Annex I and Annex III b 
Regulation (EU)2016/425  
Annex II, 1.4  
 
 
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex II, preliminary remark 4 
 
 
 
 
 
 
Regulation (EU)2016/425  
Annex II, preliminary remark 5 

13 Does the manufacturer 
have to put its address on 
the product? 

Yes. 
The name and postal address of the cer-
tificate holder must be legibly marked on 
the PPE if technically possible or, if not, 
on the packaging or the instructions.  
(Optional envelope pictogram; type height 
at least 5 mm, as with the CE mark) 

Regulation (EU)2016/425  
Annex II 2.12;  
Regulation (EU)2016/425  
Article 8 (6); 
Blue Guide, 4.2.2.1; 
Article 30 of Regulation 
(EG)765/2008 

14 Does the declaration of 
conformity (DoC) have to 
be enclosed? 

There is no obligation to provide the NB 
with the EU declaration of conformity 
(document). The NB checks the DoC 
(draft) provided in the instructions and/or 
whether the instructions indicate where 
the DoC is to be found.  

Regulation (EU)2016/425  
Annex VII (Module C2), 6.2; 
Annex VIII (Module D), 5.2;  
Blue Guide 2016, Annex IV, 
Module B, “Manufacturer” col-
umn 



11th October 2017 

 
 

4 / 4 

15 What other aspects do 
the instructions have to 
include? 

The additional aspects required by the 
regulation, e.g.: 
• the risk against which the PPE is in-

tended to protect, 
• references to any applicable harmo-

nised standards (e.g. in the Official 
Journal of the EU) or the 

• website on which the DoC can be 
found. 

Regulation (EU) 2016/425, 
Annex II, 1.4. 
References to the standards 
and the website for the DoC 
are not required if they accom-
pany the PPE. 

16 What changes have been 
made with regard to the 
evaluation report?  (Certi-
fication report) 

An evaluation report must be produced 
but it does not have to be part (e.g. an-
nex) of the type-examination certificate. 

Regulation (EU)2016/425 An-
nex V (Module B), 5  

17 What is the procedure for 
“own brand” certificates? 

They have to be dealt with at the same 
time and in accordance with the same 
rules as the “original certificate”.  

 

18 Own-brand type-
examination certificate for 
licensed manufacture? 

Same rules as for original certificate.  

19 What needs to be borne 
in mind if the product 
changes from category II 
to III? 

Note on the certificate stating the change 
to Cat. III with an obligation to perform 
monitoring measures.  
(Note: This is only possible with the new 
type-examination certificate).  
 
Supervised product checks in accordance 
with Module C2 within one year of the 
Cat. III certificate being issued  
or 
surveillance in accordance with Module D 
after the Cat. III certificate (type-
examination certificate) is issued but be-
fore production begins. 

Regulation (EU) 2016/425 
Annex V (Module B), 6.2. k)  
 
 
 
 
Regulation (EU) 2016/425 
Annex VII (Module C2), 4.2  
 
 
Regulation (EU) 2016/425, Art. 
19 c) 

20 Does the change in the 
monitoring procedure 
from Art. 11A/B to mod-
ules C2 or D have any 
influence on the transfer 
of the type-examination 
certificate? 

No 
 

 

21 Where can I download the 
“PPE Regulation”? 

One possibility is the following website: 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ 
DE/ALL/?uri=CELEX%3A32016R0425 

where the regulation is available in all of 
the official languages of the EU. 

 

 

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/ALL/?uri=CELEX%3A32016R0425
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/ALL/?uri=CELEX%3A32016R0425

